Dozvoljeno korištenje resursa

UVOD

Za bilo koju web stranicu smještenu na našim dijeljenim serverima koja troši veću količinu serverskih resursa (CPU, memorija, mrežni resursi, prostor) biti će data mogućnost plaćnja nadogradnje na vps ili dedicated server. Preopterećenje i zloupotreba sistemskih resursa je ozbiljan problem i WETWORKSLAB hosting to ne može tolerirati. Računi na dijeljenim serverima moraju dijeliti resurse sa drugim korisnicima servera, tako da moramo ograničiti količinu CPU i memorijskih resursa koju može trošiti jedan hosting račun.

U svoj pravednosti, ne možemo dopustiti da jedan ili dvoje klijenata koriste sve raspoložive resurse na dijeljenom serveru i da zbog toga svi ostali klijenti pate. Prekomjerno korištenje CPU-a i memorijskih resursa od strane jednog ili više klijenta uzrokuje sporost servera u svim područjima: MySQL, e-mail, HTTP, FTP i još mnogo toga. Ukoliko dođe do prekomjernog korištenja CPU-a i memorije od strane nekoliko klijenata, sve stranice koje su smještene na serveru vraćat će greške i neće biti dostupne niti na bilo koji način.

Kod korištenja shared hosting paketa podrazumijeva se fer korištenje resursa servera. Što znači ukoliko je paketom definirano neograničeno korištenje prometa, prostora ili nekog drugog resursa, očekujemo da se poštuje načelo pravednosti i da se prekomjernim korištenjem resursa ne dovodi u pitanje stabilnost servera te dostupnost resursa za ostale korisnike istog web servera.Formula za izračun fer korištenja prometa kod shared hosting računa vrlo je jednostavna i glasi:
Na 100MB prostora na disku mjesečno odlazi do 1GB prometa

U primjerima:

 1. Ukoliko na hosting računu imate zauzeto 500MB prostora, fer korištenje prometa tijekom jednog mjeseca je do 5GB
 2. Ukoliko na hosting računu imate zauzeto 10.000MB prostora, fer korištenje prometa tijekom jednog mjeseca je do 100GB
 3. Ukoliko na hosting računu imate zauzeto 20.000MB prostora, fer korištenje prometa tijekom jednog mjeseca je do 200GB

Formula za izračun fer korištenja prostora kod shared hosting računa vrlo je jednostavna i glasi:
Na 1GB prostora na disku mjesečno odlazi najmanje 1GB prometa

U primjerima:

 1. Ukoliko na hosting računu imate zauzeto 5GB prostora, a tijekom jednog mjeseca nije potrošeno više od 5GB prometa smatrat ćemo da uslugu koristite za arhiviranje sadržaja što je protivno korištenju hosting usluge, te podliježe sankcijama.
 2. Ukoliko na hosting računu imate zauzeto 10GB prostora, a tijekom jednog mjeseca nije potrošeno više od 10GB prometa smatrat ćemo da uslugu koristite za arhiviranje sadržaja što je protivno korištenju hosting usluge, te podliježe sankcijama.
 3. Ukoliko na hosting računu imate zauzeto 20GB prostora, a tijekom jednog mjeseca nije potrošeno više od 20GB prometa smatrat ćemo da uslugu koristite za arhiviranje sadržaja što je protivno korištenju hosting usluge, te podliježe sankcijama.

U slučaju kada je na hosting računu zauzeto znatno više prostora u odnosu na potrošeni promet tijekom jednog mjeseca, primjenjuje se članak 2.


RESURSNI LIMITI

Shared i reseller hosting paketi:

 • Ukupan limit potrošnje memorije ograničen je na 1GB po pojedinom hosting računu
 • Zauzeće CPU resursa ograničeno je na 10% do 15% po pojedinom hosting računu (ovisno o paketu)
 • Broj istovremeno pokrenutih procesa ograničen je na 15 (php, ror, perl, cgi skripte, kao i cron job, ftp te ssh prijave)
 • Apache konekcije ne smiju prekoračiti više od 30 istovremenih konekcija sa jedne IP adrese, polusatna blokada IP adrese je nakon više od 100 istovremenih konekcija
 • Dozvoljeno je maksimalno 15 istovremenih MySQL korisničkih konekcija
 • Dozvoljeno je slanje do maksimalno 500 e-mail poruka na sat po pojedinom shared hosting računu te do 250 poruka po reseller računima
 • Maksimalno korištenje I/O resursa diska ograničeno je na 1024 do 2048 KB/s (ovisno o paketu)
 • Maksimalno spremanje do 100.000 datoteka (ukoliko u specifikaciji paketa nije navedeno drugačije)
 • Preporučeno je pokretanje Cronjob skripti u intervalima od najmanje 10 minuta, najkraći dozvoljeni interval je 5 minuta.

Shared hosting paketi :

 • Ukupan limit potrošnje memorije ograničen je na 1GB po pojedinom hosting računu
 • Zauzeće CPU resursa ograničeno je na 5% po pojedinom hosting računu
 • Broj istovremeno pokrenutih procesa ograničen je na 10 (php, ror, perl, cgi skripte, kao i cron job, ftp te ssh prijave)
 • Apache konekcije ne smiju prekoračiti više od 30 istovremenih konekcija sa jedne IP adrese, polusatna blokada IP adrese je nakon više od 100 istovremenih konekcija
 • Dozvoljeno je maksimalno 15 istovremenih MySQL korisničkih konekcija
 • Dozvoljeno je slanje do maksimalno 250 e-mail poruka na sat po pojedinom hosting računu.
 • Maksimalno korištenje I/O resursa diska ograničeno je na 512 KB/s
 • Maksimalno spremanje do 50.000 datoteka.
 • Preporučeno je pokretanje Cronjob skripti u intervalima od 15 ili više minuta, najkraći dozvoljeni interval je 15 minuta.

U slučaju prekoračenja bilo kojeg od navedenih limita zadržavamo pravo trenutnog suspendiranja problematičnog računa bez prethodnog slanja obavijesti.

Postoje posebna pravila u slučaju da otkrijemo prekoračenje nekog od gore navednih limita. Postoje različite kombinacije korištenja hosting usluge koje mogu stvarati probleme i druge posebne slučajeve. Ukoliko u bilo kojemu trenutku dijeljeni server postane nestabilan i utvrdi se da je uzrok tome neki od instaliranih hosting računa, zadržavamo pravo da suspendiramo problematičan hosting račun kako bi osigurali neometanu dostupnost servera i normalizirali rad servera. Ukoliko je korištenje serverskih resursa u rastućem trendu, preporučamo ulaganje u VPS ili dedicated server tako da web stranica može normalno rasti bez ikakvih ograničenja i zastoja u radu zbog limitiranih resursa shared servera.


UVJETI KORIŠTENJA MAIL SERVISA I NJEGOVI LIMITI NA SHARED I RESELLER HOSTING PAKETIMA

Dozvoljeno je slanje najviše 500 poruka (250 poruka ) unutar jednog sata sa jednog hosting računa, tj. najviše 3.000 poruka unutar jednog dana. Ograničenje vrijedi za sve načine slanja mailova (SMTP, mail liste, phpmail). U slučaju prekoračenja, svi poslani mailovi preko limita vratit će se natrag na adresu sa koje su poslani.

Dozvoljeno je najviše 60 spajanja na POP3 mail servis unutar jednog punog sata. U slučaju prekoračenja pristup POP3 mail servisu biti će vam onemogućen do kraja punog sata. Kako bi izbjegli ovakve situacije, isključite automatsko slanje/primanje mailova ili ga podesite na veći vremenski interval, npr. provjera inboxa svakih 5-10 minuta.

Mail liste sa preko 1.000 adresa dozvoljeno je pokretati samo u “off-peak” vrijemenu kada server nije toliko zauzet posluživanjem web stranica. Ovo je potrebno kako ne bi usred dana došlo do preopterećenja i rušenja cijelog servera. “off-peak” vrijeme odnosi se na cijeli dan tokom vikenda (subota i nedjelja) te na vrijeme od 01:00h do 07:00h od ponedjeljka do petka.

Mail liste sa preko 3.000 adresa možete koristiti samo na vps i dedicated serverima. Dijeljenje veće liste na više manjih ili kroz više hosting računa kako bi se izbjegao ovaj limit nije dozvoljeno. Slanje 12.000 poruka dnevno (500 na sat * 24 sata) na shared hosting računima nije dozvoljeno. Limit slanja je ograničen na maksimalno 3.000 poruka.

Svakodnevno masovno slanje email poruka nije dozvoljeno, što znači da nije dozvoljeno svakodnevno slanje po 3.000 poruka. Dozvoljeno je povremeno slanje masovnih poruka, tj. dozvoljeno je slanje 1 (uz iznimku do najviše 2) puta mjesečno maksimalno po 3.000 poruka. Ukoliko imate potrebu za češćim slanjem veće količine email poruka one moraju biti poslane u skladu s točkama članaka 107. Zakona o elektroničkim komunikacijima te isključivo korištenjem vps servera, dedicated web servera ili nekog od specijaliziranih online newsletter servisa.

Maksimalna veličina pojedine poruke koja se može poslati i primiti iznosi 50MB.

WETWORKSLAB zadržava pravo trenutnog isključenja hosting usluge te blokiranja vaše IP adrese u slučaju kršenja bilo kojeg od ovih uvjeta!


SUSPENDIRANJE HOSTING RAČUNA

U slučaju da su vaše web stranice suspendirane zbog prekoračenja navedenih limita (prekoračenje koje ne može biti riješeno isključivanjem, uklanjanjem, mijenjanjem skripte i sl.) i ne želite nadograditi hosting račun na vps ili dedicated server, ponovno ćemo aktivirati hosting računu unutar roka od 24 do 48 sati. Ovo je potrebno kako bi se osiguralo smanjenje prometa po CPU i memorijski zahtjevnoj stranici kako bi se izbjegle daljnje štete i problemi. U tom slučaju osigurat ćemo vam pristup backup podacima vašeg hosting računa ili ćete moći pristupiti cPanel/FTP-u u određenom vremenskom periodu. U slučaju bilo kakvih pitanja o našoj politici odgovorit ćemo vam ukoliko nam pošaljete poruku na adresu abuse službe: abuse@wetworkslab.net.